Κατηγορία: Ενημέρωση

Κορωνοϊός και Οφθαλμός

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αυτή η πολύ σοβαρή πανδημία έχει απασχολήσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα τους τελευταίους μήνες.

Οι κορωνοϊοί αποτελούν μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Όταν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Read More Κορωνοϊός και Οφθαλμός

Η σημαντικότητα του έγκαιρου παιδοοφθαλμολογικού ελέγχου

Η οφθαλμολογική εκτίμηση των παιδιών είναι απαραίτητη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τρόπο προσέγγισης. Η όραση είναι από τις πιο ιδιαίτερες και σημαντικές αισθήσεις του ανθρώπου και αναπτύσσεται κιόλας από τα πρώτα έτη της ζωής του. Η όραση, ως διαδικασία κατά την οποία οι οφθαλμοί είναι σημαντικό και απαραίτητο να μάθουν να συνεργάζονται με τον εγκέφαλο και να ωριμάσουν, είναι πολύπλοκη. Η ωρίμανση αυτή συντελείται και ολοκληρώνεται τα πρώτα 8-9 πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου.

Read More Η σημαντικότητα του έγκαιρου παιδοοφθαλμολογικού ελέγχου

Καταρράκτης

Η εγχείρηση καταρράκτη θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και αξιόπιστες χειρουργικές επεμβάσεις. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συχνά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, είναι φανερό πως οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη μείωσαν το ποσοστό πρόκλησης αυτοκινητιστικού δυστυχήματος κατά 50%. Όσοι δεν επιθυμούσαν να υποβληθούν σε επέμβαση, οδηγούσαν πολύ λιγότερο από τους ήδη χειρουργημένους και διένυαν περίπου τα μισά χιλιόμετρα από αυτούς. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο καταρράκτης περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα των ανθρώπων και τη διαβίωση τους. Αυτός ο περιορισμός στην οδήγηση – μία ικανότητα που συνήθως χρειάζεται καθημερινά στον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων, λόγω αποστάσεων ή εργασίας – επηρεάζει αρκετά την ποιότητα ζωής κάποιου, ο οποίος επιθυμεί να είναι αυτόνομος, ικανός και ενεργός στην καθημερινότητα του.

Read More Καταρράκτης

Γλαύκωμα νέα θεραπεία – SLT laser

Τι ειναι το γλαυκωμα στα ματια

 

Το Γλαύκωμα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος.1,1 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως οδηγούνται στην τύφλωση κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη οφθαλμική κατάσταση που στα αρχικά στάδια, συνήθως, είναι ασυμπτωματική ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυτη τύφλωση, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Read More Γλαύκωμα νέα θεραπεία – SLT laser

Αχρωματοψία

Αχρωματοψία είναι η διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων. Μπορεί να είναι κληρονομική, δηλαδή ο ασθενής να γεννηθεί με δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων, ή επίκτητη, όταν προσβάλλεται η ομαλή λειτουργία του οπτικού νεύρου.

Read More Αχρωματοψία

Επιπεφυκίτιδα – φλεγμονή

«μάτια που είναι κόκκινα, που κλαίνε και πονάνε ..άμα τους δώσεις την υγειά ποτέ δε σε ξεχνάνε…..»

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή, βλεννογόνος μεμβράνη, που καλύπτει εσωτερικά την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων και την πρόσθια επιφάνεια του σκληρού χιτώνα, (άσπρου τμήμα του βολβού). Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται πολύ συχνά και τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρή.

Read More Επιπεφυκίτιδα – φλεγμονή

Γλαύκωμα ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πολυπαραγοντική νόσος. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης (4.4εκατομμύρια- 12,3% του πληθυσμού των τυφλών παγκοσμίως).Αφορά το 2% των λευκών ενηλίκων άνω των 40 ετών ενώ συναντάται 4 φορές συχνότερα σε αφροαμερικανούς. Λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο επιπολασμός του γλαυκώματος συνεχώς αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από γλαύκωμα.

Read More Γλαύκωμα ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης

Ξηροφθαλμία: βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης

 

H ξηροφθαλμία είναι μια χρόνια συμπτωματική κατάσταση η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000.000 άνθρωποι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές  είναι υποδιαγνωσμένη και παραμένει χωρίς αντιμετώπιση ενώ σε άλλες  περιπτώσεις υποεκτιμάται και αντιμετωπίζεται μόνον συμπτωματικά με υποκατάστατα δακρύων δάκρυα και/ή κορτιζόνη κατά περίπτωση.

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική και η ανεπάρκεια της ακεραιότητας της δακρυικής στοιβάδος επηρεάζει την οπτική λειτουργία αρχικά σε περιορισμένη έκταση ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια όρασης.

Read More Ξηροφθαλμία: βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης

Μυωπία και εγκυμοσύνη. Μύθοι και αλήθειες.

Η εγκυμοσύνη και η άφιξη του νέου μέλους αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και αλήθειες για τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα μιας εγκύου είναι το «έχω μυωπία… μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά ή να προχωρήσω σε καισαρική;»

Read More Μυωπία και εγκυμοσύνη. Μύθοι και αλήθειες.

Τι είναι η αχρωματοψία | Αιτίες αχρωματοψίας | Θεραπεία

Η αχρωματοψία είναι μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί ευαισθησία στο έντονο φως και απώλεια αντίληψης χρωμάτων.

Τι είναι η αχρωματοψία;

Η αχρωματοψία είναι μια σπάνια κληρονομική ασθένεια επηρεάζοντας περίπου ένα στα 30.000 έως 40.000 άτομα. Επηρεάζει τους φωτοϋποδοχείς, οι οποίοι είναι οι ειδικοί αισθητήρες φωτός, υπεύθυνοι για την αντίληψη των χρωμάτων και την όραση σε έντονο φως.

Read More Τι είναι η αχρωματοψία | Αιτίες αχρωματοψίας | Θεραπεία