Αχρωματοψία

Αχρωματοψία είναι η διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων. Μπορεί να είναι κληρονομική, δηλαδή ο ασθενής να γεννηθεί με δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων, ή επίκτητη, όταν προσβάλλεται η ομαλή λειτουργία του οπτικού νεύρου.

Read More Αχρωματοψία

Επιπεφυκίτιδα

«μάτια που είναι κόκκινα, που κλαίνε και πονάνε ..άμα τους δώσεις την υγειά ποτέ δε σε ξεχνάνε…..»

Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή, βλεννογόνος μεμβράνη, που καλύπτει εσωτερικά την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων και την πρόσθια επιφάνεια του σκληρού χιτώνα, (άσπρου τμήμα του βολβού). Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται πολύ συχνά και τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρή.

Read More Επιπεφυκίτιδα

Γλαύκωμα ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πολυπαραγοντική νόσος. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης (4.4εκατομμύρια- 12,3% του πληθυσμού των τυφλών παγκοσμίως).Αφορά το 2% των λευκών ενηλίκων άνω των 40 ετών ενώ συναντάται 4 φορές συχνότερα σε αφροαμερικανούς. Λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο επιπολασμός του γλαυκώματος συνεχώς αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από γλαύκωμα.

Read More Γλαύκωμα ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης

Ξηροφθαλμία: βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης

 

H ξηροφθαλμία είναι μια χρόνια συμπτωματική κατάσταση η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000.000 άνθρωποι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές  είναι υποδιαγνωσμένη και παραμένει χωρίς αντιμετώπιση ενώ σε άλλες  περιπτώσεις υποεκτιμάται και αντιμετωπίζεται μόνον συμπτωματικά με υποκατάστατα δακρύων δάκρυα και/ή κορτιζόνη κατά περίπτωση.

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική και η ανεπάρκεια της ακεραιότητας της δακρυικής στοιβάδος επηρεάζει την οπτική λειτουργία αρχικά σε περιορισμένη έκταση ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια όρασης.

Read More Ξηροφθαλμία: βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης

Μυωπία και εγκυμοσύνη. Μύθοι και αλήθειες.

Η εγκυμοσύνη και η άφιξη του νέου μέλους αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και αλήθειες για τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα μιας εγκύου είναι το «έχω μυωπία… μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά ή να προχωρήσω σε καισαρική;»

Read More Μυωπία και εγκυμοσύνη. Μύθοι και αλήθειες.

Τι είναι η αχρωματοψία | Αιτίες αχρωματοψίας | Θεραπεία

Η αχρωματοψία είναι μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί ευαισθησία στο έντονο φως και απώλεια αντίληψης χρωμάτων.

Τι είναι η αχρωματοψία;

Η αχρωματοψία είναι μια σπάνια κληρονομική ασθένεια επηρεάζοντας περίπου ένα στα 30.000 έως 40.000 άτομα. Επηρεάζει τους φωτοϋποδοχείς, οι οποίοι είναι οι ειδικοί αισθητήρες φωτός, υπεύθυνοι για την αντίληψη των χρωμάτων και την όραση σε έντονο φως.

Read More Τι είναι η αχρωματοψία | Αιτίες αχρωματοψίας | Θεραπεία

Kριθή

Τι είναι η κριθή;
Η κριθή είναι συνήθης βακτηριακή λοίμωξη ενός θύλακα των βλεφαρίδων στα βλέφαρα. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά και μερικές φορές συνδέεται με μια πάθηση που ονομάζεται βλεφαρίτιδα, στην οποία αναπτύσσονται φλεγμονή (ερεθισμός) και νιφάδες – σαν πιτυρίδα – γύρω από τις ρίζες των βλεφαρίδων.

Η κριθή είναι ένα μικρό, κόκκινο και μαλακό σημείο, κίτρινο στο κέντρο, στο κάτω μέρος των βλεφαρίδων που όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αλλάζει μέγεθος. Μοιάζει κατά πολύ με μια άλλη πάθηση που αφορά τα βλέφαρα, το Χαλάζιο.

Read More Kριθή