Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Μυωπία και εγκυμοσύνη. Μύθοι και αλήθειες.

Η εγκυμοσύνη και η άφιξη του νέου μέλους αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και αλήθειες για τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα μιας εγκύου είναι το «έχω μυωπία… μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά ή να προχωρήσω σε καισαρική;»

 

Η  μυωπία ερμηνεύεται συχνά ως παράγοντας κινδύνου για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.  Ο αμφιβληστροειδής είναι  μια από τις σημαντικότερες δομές του οφθαλμού. Πρόκειται για την εσωτερική νευρική στοιβάδα που μεταφέρει το φως στον εγκέφαλο και έτσι δημιουργείται η εικόνα και κατ’ επέκταση η όραση.

Είναι όμως η μυωπία παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία μιας αποκόλλησης κατά τη διάρκεια ενός τοκετού;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Η μυωπία από μόνη της δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο να γεννήσει μια γυναίκα φυσιολογικά, ακόμη κι αν είναι υψηλή.

Οι πιθανότητες  να συμβεί στον οποιονδήποτε μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αυξάνονται όταν υπάρχουν αλλοιώσεις στο βυθό του. Οι αλλοιώσεις αυτές συναντώνται πιο συχνά σε μύωπες και είναι ατροφικές περιοχές στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς οι οποίες καθιστούν το μάτι πιο ευάλωτο σε καταστάσεις αυξημένης πίεσης. Αυτός όμως, δεν είναι ο κανόνας. Υπάρχουν μύωπες με υψηλούς βαθμούς που  έχουν υγιέστατο αμφιβληστροειδή και άλλοι χωρίς μυωπία που εμφανίζουν πολλές τέτοιες περιοχές ατροφίας.

Αυτό που θα πρέπει πάντα να γίνεται εφόσον διαγνωστούν οι ατροφικές αυτές ζώνες,είναι θεραπεία με laser φωτοπηξίας. Αυτή η θεραπεία θα “κάψει” τις περιοχές αυτές και έτσι θα ουλοποιηθούν και θα συγκοληθούν, μειώνοντας το κίνδυνο αποκόλλησης. Έτσι λοιπόν, θεωρητικά, σε μια κατάσταση που η γυναίκα με τις παραπάνω αλλοιώσεις μπαίνει σε μια εργώδη διαδικασία όπως είναι η γέννα, οι πιθανότητες για αποκόλληση αυξάνονται. Φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η νέα μέθοδος επισκληριδίου αναισθησίας που κάνει την διαδικασία κατά πολύ πιο εύκολη, χωρίς η μέλλουσα μαμά να πιέζεται, όπως σε μία γέννα χωρίς αναισθησία.

Είμαι έγκυος με μυωπία. Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εξετάζεται από τον οφθαλμίατρό του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα  πρέπει να εξεταστούν μεταξύ 10ης και 14ης εβδομάδας προληπτικά, ανεξαρτήτως του αν πάσχουν από μυωπία. Αν όλα είναι φυσιολογικα, θα πρέπει να επαναληφθεί ένας έλεγχος λίγο πριν τον τοκετό. Αν η μέλλουσα μητέρα δεν έχει θετικό ιστορικό αποκόλλησης και αν δεν παρουσιάζει εκτεταμένες βλάβες στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς τότε μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.

Η καισαρική τομή είναι ένα χειρουργείο και όχι μια φυσιολογική διαδικασία όπως είναι ο φυσιολογικός τοκετός που εκτός αυτού είναι εξαιρετικά ευεργετικός για το μωρό αλλά και τη μητέρα. Θα πρέπει λοιπόν,  να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η απόφαση θα πρέπει να εξατομικεύεται και να συναποφασίζεται με τον γυναικολόγο.

Τέλος, ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εξετάζεται σε τακτική βάση από τον οφθαλμίατρο του γιατί η πρόληψη πάντοτε υπερτερεί της οποιασδήποτε θεραπείας.

 

Κεντρο Οφθαλμού

Ανδρέας Καρύδης  χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα.

Ανδρέας Καρύδης

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα και επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.