Τμήμα παθήσεων της ώχρας και του αμφιβληστροειδούς

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι βλάβη της ωχράς κηλίδας και επηρεάζει την κεντρική όραση.

Πώς η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει την όραση;

Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή, αλλά εξαιρετικά σημαντική περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, είναι ο ιστός που ανιχνεύει το φως στο πίσω μέρος του ματιού και είναι υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της όρασης.

Αν έχετε ΗΕΩ, χάνετε την ικανότητα να βλέπετε λεπτομέρειες, τόσο σε κοντινή όσο και σε μακρινή απόσταση. Αυτό επηρεάζει μόνο την κεντρική όρασή σας. Η πλευρική ή περιφερική σας όραση παραμένει συνήθως κανονική. Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι με ΗΕΩ κοιτάζουν ένα ρολόι, μπορούν να δουν το περίγραμμα του ρολογιού, αλλά δεν μπορούν να δουν τι ώρα είναι. Ομοίως, σταδιακά χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Τύποι ΗΕΩ

Υπάρχουν δύο τύποι ΗΕΩ. Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου το 75%) έχουν μια μορφή ΗΕΩ που ονομάζεται “πρώιμη” ή “ξηρή”, η οποία αναπτύσσεται όταν υπάρχει συσσώρευση αποβλήτων κάτω από την κηλίδα και αλλοίωση του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή αυτή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο έχουν σχεδόν φυσιολογική όραση ή ήπια απώλεια όρασης.

Μια μειοψηφία ασθενών με πρώιμη (ξηρή) ΗΕΩ μπορεί να αφορά στις μορφές της ΗΕΩ που απειλούν την όραση.
Η συνηθέστερη μορφή προχωρημένου σταδίου ΗΕΩ είναι η “εξιδρωματική” ή “υγρή” ΗΕΩ. Η υγρή ΗΕΩ εμφανίζεται όταν μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτά τα ανθυγιεινά αγγεία διαρρέουν αίμα και υγρό, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τον αμφιβληστροειδή να λειτουργήσει σωστά. Ενδεχομένως, η αιμορραγία και οι ουλές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης, αλλά συνήθως το μάτι δεν κινδυνεύει να χάσει την όρασή του, καθώς παραμένει η ικανότητα να βλέπει περιφερικά. Υπάρχει μια σπανιότερη μορφή προχωρημένου σταδίου ΗΕΩ που ονομάζεται γεωγραφική ατροφία, όπου η όραση χάνεται με σοβαρή αραίωση ή ακόμα και απώλεια του ιστού της ωχράς κηλίδας χωρίς διαρροή αιμοφόρων αγγείων.

Θεραπεία ΗΕΩ

Οι ενδοϋαλώδεις ενέσεις (ενέσεις στο μάτι) για υγρή ΗΕΩ με φάρμακα από την ομάδα αντι-VEGF φαρμάκων τα οποία, όταν εγχέονται στο μάτι σε τακτική βάση, μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη των μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων, διαρροής και αιμορραγίας κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με υγρή ΗΕΩ πρέπει να κάνουν αυτές τις ενέσεις αρκετές φορές το χρόνο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ξηρή ΗΕΩ.

Παθήσεις