Εντρόπιο

Εντρόπιο

Το εντρόπιο είναι μια πάθηση των βλεφάρων. Συμβαίνει στο κάτω κυρίως βλέφαρο το οποίο γυρίζει προς τα μέσα (με κατεύθυνση τον κερατοειδή). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται τραυματισμοί του κερατοειδούς από τις βλεφαρίδες καθώς και ξηροφθαλμία λόγω της κακής διαβροχής της οφθαλμικής επιφάνειας.

Συμπτώματα

  • Πόνος
  • Αίσθηση ξένου σώματος
  • Ερυθρότητα
  • Δακρύρροια

Εκφυλιστικό εντρόπιο. Οφείλεται στην αστάθεια των δομών του βλεφάρου που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία και κυρίως  στην χαλάρωση του τένοντα της γωνίας που συγκρατεί το κάτω βλέφαρο στη θέση του.

Μια άλλη αιτία είναι τα χημικά εγκαύματα. Στους ασθενείς αυτούς, το εντρόπιο μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία.

Τέλος οι χρόνιες φλεγμονές των ιστών (τράχωμα, χρόνια βλεφαρίτιδα κλπ.) όπως η βλεφαρίτιδα μπορούν να διαταράξουν την ανατομική ισορροπία του βλεφάρου.

Επιπλοκές

Το εντρόπιο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κερατοειδή. Η φλεγμονή του κερατοειδούς (κερατίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε έλκος που αυτό με τη σειρά του σε απόστημα ή ακόμα και διάτρηση του κερατοειδούς αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί συνήθως κάτω από 45 λεπτά. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Η τοπική υγιεινή των βλεφάρων, και η χρήση διαφόρων λιπαντικών σκευασμάτων, μπορούν να βοηθήσουν στην παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων δεν είναι όμως μια μόνιμη λύση.