Μυωπία

Μυωπία

Η μυωπία (myopia) είναι μία διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, η οποία δυσχεραίνει την μακρινή όραση (distant vision). Στην μυωπία, οι ακτίνες του φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως και τα είδωλα των διαφόρων αντικειμένων, δεν εστιάζονται στο πίσω μέρος του ματιού μας, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά μπροστά από αυτόν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε καθαρά τα μακρινά αντικείμενα.

Που οφείλεται όμως η μυωπία; Τα βασικά αίτια της μυωπίας είναι τα εξής:

 • αυξημένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού (διαθλαστική μυωπία)
 • αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία)
 • κληρονομικότητα (καθορισμός των βαθμών και εξέλιξη του διαθλαστικού σφάλματος)
 • διάβασμα και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης)
 • ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται επιδείνωση της πάθησης)
 • περιβαντολλογικοί παράγοντες
 • συγγενές γλαύκωμα
 • σφαιροφακία
 • οπτική νευροπάθεια

Συνήθως, η μυωπία εμφανίζεται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και σταθεροποιείται κατά την εφηβεία, με μικρές αυξητικές τάσεις έως τα 21 έτη.

Ποιοι είναι οι τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μυωπία;

 1. γυαλιά οράσεως
 2. φακούς επαφής
 3. διαθλαστική χειρουργική (επέμβαση με excimer laser)
 4. χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση φακικού ενδοφακού (phakic intraocular lens) και αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού (σε περιπτώσεις εκφυλιστικής μυωπίας)

Στην εκφυλιστική μυωπία, εκτός από τη θολή όραση, που είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό της μυωπίας ως διαθλαστική ανωμαλία, εμφανίζονται και  εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του οφθαλμού. Οι αλλοιώσεις αυτές, συνήθως, παρατηρούνται σε μυωπίες άνω των 6.00 διοπτριών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις δεν σχετίζονται με τους μυωπικούς βαθμούς.

Τα άτομα με εκφυλιστική μυωπία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Το  5%- 8% των περιπτώσεων αποκολλήσης του αμφιβληστροειδούς είναι άτομα με υψηλή μυωπία. Η εξέταση της βυθοσκόπησης είναι απαραίτητη για τη πρόληψη μίας τέτοιας κατάστασης.

Η εγκυμοσύνη αναμφισβήτητα είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας. Μέσα σε αυτό το ταξίδι των 9 μηνών, η γυναίκα θα βιώσει αρκετές αλλαγές τόσο στον οργανισμό της όσο και στο σώμα της. Συχνά, οι ορμονικές μεταπτώσεις σε μία εγκυμοσύνη, έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυωπίας ή την επιδείνωση μίας προϋπάρχουσας μυωπίας. Πιθανά φαινόμενα είναι και η μεταβολή στην εστίαση και την προσαρμογή. Βέβαια, τα παραπάνω συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές προσωρινά και η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό. Επομένως,  κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η οφθαλμολογική εξέταση, η οποία αποτελεί μία σημαντική προληπτική ενέργεια. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες την αποφεύγουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί,  πως οι γυναίκες που θα ήθελαν να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση με excimer laser για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός, δεν θα πρέπει να το προγραμματίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν μεταβολές στον κερατοειδή και έτσι το διαθλαστικό αποτέλεσμα καθίσταται μη προβλέψιμο. Εφόσον ο κερατοειδής επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση, μετά και τον θηλασμό, η γυναίκα μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαθλαστική επέμβαση αφού προηγηθεί προεγχειρητικός – διαθλαστικός έλεγχος.