Κερατίτιδα

Κερατίτιδα

keratitida

Η κερατίτιδα είναι η μία φλεγμονή που δημιουργείται στον κερατοειδή χιτώνα, στο διάφανο δηλαδή χιτώνα που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του οφθαλμού. Η κερατίτιδα έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της όρασης του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής του κερατοειδούς, αλλά και αρκετά μετά την ενεργή φλεγμονή δημιουργούνται σταδιακά κάποιες καταστάσεις (νεοαγγειώσεις, θολερότητες,κλπ.) που μπορεί να επηρεάσουν την διαύγειά του.

Αίτια και μορφές κερατίτιδας:

 • Κερατίτιδα από βακτήρια (μικρόβια) : Αυτή η μορφή κερατίτιδας προκαλείται συνήθως από την εισβολή κάποιων μικροοργανισμών στις βαθύτερες στοιβάδες του κερατοειδούς. Αυτό τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν το επιθήλιο του οφθαλμού(εξωτερική στοιβάδα) είναι τραυματισμένο ή ευάλωτο λόγω έντονης ξηροφθαλμίας, κατά τη χρήση φακών επαφής, τραυματισμού ή άλλης αιτίας που το διαταράσσει.
 • Κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα: Η φλεγμονή αυτή συνήθως συναντάται σε χρήστες φακών επαφής που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής στη διαχείριση και διατήρηση των φακών επαφής. Τα κύρια αίτια της φλεγμονής από ακανθαμοιβάδα είναι το μολυσμένο νερό ή η κολύμβηση με τους φακούς επαφής. Είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος αναπτύσσεται σε λιμνάζοντα ύδατα(πισίνες, λίμνες, υγρά φακών επαφής κλπ)
 • Κερατίτιδα από μύκητες : Η μυκητιασική κερατίτιδα τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού (π.χ από κλαδί, φύλλα δένδρων), από μόλυνση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καθώς και από χρήστες φακών επαφής.Μάλιστα το υλικό των μαλακών φακών επαφής θεωρείται ένα ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών.
 • Κερατίτιδα από αδενοϊούς: Η συγκεκριμένη μορφή κερατίτιδας δεν είναι τόσο συχνή παρόλο που ο επιπεφυκότας του ματιού προσβάλλεται πολύ συχνά από αδενοϊούς (ιογενής επιπεφυκίτιδα). Αυτή η μορφή κερατίτιδας χαρακτηρίζεται από λευκές θολερότητες στον κερατοειδή χιτώνα οι οποίες βρίσκονται κάτω από το επιθήλιο(υπο-επιθηλιακές) και απώλεια όρασης.
 • Ερπητική κερατίτιδα : Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μορφής κερατίτιδας είναι η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων δενδριτικών ελκών στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα. Προκαλείται κυρίως από τον έρπητα ζωστήρος ή τον ιό του απλού έρπητα. Κάποιες φορές ο ιός σχηματίζει μικρές υπόλευκες εστίες στον κερατοειδή χιτώνα. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις όπου ο ασθενής προσβάλλεται από τον ιό αλλά παραμένει ασυμπτωματικός. Σε αυτήν τη μορφή κερατίτιδας είναι πολύ επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη χρήση κολλυρίων κορτιζόνης. Πολλοί ασθενείς λανθασμένα τα χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα την επιδείνωση της νόσου και τη δημιουργία μόνιμων βλαβών.
 • Μη λοιμώδεις κερατίτιδες : Συμβαίνει πολλές φορές να παρουσιάσει κάποιος μία μορφή κερατίτιδας που δεν προέρχεται από λοιμώδη αίτια. Ο λόγος πρόκλησης αυτών των φλεγμονών ενδέχεται να είναι κάποια εκφύλιση και δυστροφία του κερατοειδούς χιτώνα, φάρμακα, τοξικοί παράγοντες καθώς και νευροτροφικοί λόγοι.

Κάποια από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κερατίτιδα είναι :

 • Ερυθρότητα
 • Βλεννοπυώδεις εκκρίσεις
 • Αίσθηση ξένου σώματος
 • Έντονος πόνος
 • Δακρύρροια
 • Φωτοευαισθησία
 • Κεφαλαλγία
 • Οίδημα βλεφάρων
 • Θάμβος όρασης

Κάθε μορφή κερατίτιδας αντιμετωπίζεται μεμονωμένα και με ειδικά προσαρμοσμένη θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Ο οφθαλμίατρος, κατόπιν εμπεριστατωμένης διάγνωσης, χορηγεί την απαιτούμενη θεραπεία που ενδέχεται να περιλαμβάνει οφθαλμικές αντιβιοτικές σταγόνες και κολλύρια. Ανάλογα βέβαια το είδος της κερατίτιδας, ο οφθαλμίατρος μπορεί να κρίνει απαραίτητο να ληφθεί δείγμα από τον κερατοειδή χιτώνα με σκοπό να γίνει καλλιέργεια του δείγματος.  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς απαγορεύεται να κάνουν χρήση φακών επαφής. Συνίσταται, οι ασθενείς που είναι χρήστες φακών επαφής και παρουσιάσουν  τα παραπάνω συμπτώματα, να φυλάξουν  τους παλιούς τους φακούς διότι μπορεί να μας προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τυχόν μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί στο υλικό τους (καλλιέργεια φακών επαφής).