Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Παιδοοφθαλμολογίας

Service

Η οφθαλμολογική εκτίμηση των παιδιών είναι απαραίτητη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τρόπο προσέγγισης. Η όραση είναι από τις πιο ιδιαίτερες και σημαντικές αισθήσεις του ανθρώπου και αναπτύσσεται κιόλας από τα πρώτα έτη της ζωής του. Η όραση, ως διαδικασία κατά την οποία οι οφθαλμοί είναι σημαντικό και απαραίτητο να μάθουν να συνεργάζονται με τον εγκέφαλο και να ωριμάσουν, είναι πολύπλοκη. Η ωρίμανση αυτή συντελείται και ολοκληρώνεται τα πρώτα 8-9 πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου.

 

Γι’ αυτό και η σημασία του οφθαλμολογικού ελέγχου στην παιδική του ηλικία είναι μεγάλη. Διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως παρουσιαστούν εκείνο το διάστημα, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της όρασης και ακολούθως να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα οπτικής οξυδέρκειας για το υπόλοιπο της ζωής του ανθρώπου.

 

Η Παιδοοφθαλμολογία είναι ένας ειδικός τομέας της Οφθαλμολογίας που εξειδικεύεται στην εξέταση του οπτικού συστήματος των παιδιών, τη διάγνωση και τη θεραπεία των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Ο παιδοοφθαλμίατρος δύναται να παρακολουθήσει, να εξετάσει και να προβεί σε οφθαλμολογική χειρουργική επέμβαση για ένα μεγάλο εύρος παιδοοφθαλμολογικών παθήσεων που παρουσιάζονται από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση του ανθρώπου.

 

Είναι μείζονος σημασίας ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος να πραγματοποιείται από τον παιδοοφθαλμίατρο μέχρι και την ηλικία των 3 ετών. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει εγκαίρως μία πάθηση που ενδεχομένως τείνει να παρουσιαστεί. Κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό λόγω του γεγονότος πως τα παιδιά ποτέ δεν θα παραπονεθούν ότι δεν βλέπουν καλά ή ότι νιώθουν ενόχληση στα μάτια τους.Η εξέταση στα νεογνά γίνεται συνήθως με έμμεση οφθαλμοσκόπηση, κατά την οποία διαγιγνώσκονται παθήσεις, όπως ο συγγενής καταρράκτης, το συγγενές γλαύκωμα κ.ά.

Η δεύτερη εξέταση πρέπει να γίνεται μεταξύ 2ου-3ου έτους  της ηλικίας, όπου πραγματοποιείται έλεγχος της διάθλασης του παιδιού για παθήσεις όπως η μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός.

Εάν το παιδί δεν έχει άλλες εμφανείς παθήσεις (για παράδειγμα στραβισμό, η επόμενη εξέταση πρέπει να γίνεται στο 4ο έτος, πριν πάει σχολείο. Τότε μετράται η οπτική οξύτητα και η χρωματική αντίληψη, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια διαπίστωσης της ύπαρξης ή όχι στραβισμού.

Δρ. Ανδρέας Καρύδης

www.eye-center.gr


Αριστομένους και Παυσανίου 2

info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιου Αθηνών. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα-επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.