Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα στα μάτια

 

Το Γλαύκωμα είναι μια πολύ σοβαρή νόσος.1,1 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως οδηγούνται στην τύφλωση κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη οφθαλμική κατάσταση που στα αρχικά στάδια, συνήθως, είναι ασυμπτωματική ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυτη τύφλωση, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

 

Στο γλαύκωμα, το οπτικό νεύρο (το νεύρο που συνδέει τον οφθαλμό με τον εγκέφαλο) καταστρέφεται. Η συχνότερη αιτία είναι η υψηλή πίεση εντός του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση).

Τα αίτια του γλαυκώματος

Η βασική αιτία του γλαυκώματος, της προαναφέρθηκε, είναι η αύξηση της πίεσης του οφθαλμού. Αυτό γίνεται όταν υπάρχει αδυναμία σωστής αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού (υγρό που παράγεται στο εσωτερικό του ματιού). Η παρατεταμένη έκθεση του οπτικού νεύρου στην ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των νευρικών του ινών. Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν υπάρχει πάντα γλαύκωμα όταν υπάρχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Η περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται ως οφθαλμική υπερτονία(ocular Hypertension)

Παράγοντες που προδιαθέτουν (προδιαθεσικοί παράγοντες)

 • Ηλικία (γήρανση)
 • Μαύρη φυλή
 • Κληρονομικότητα
 • Υψηλή μυωπία
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Υπέρταση
 • Οφθαλμικός τραυματισμός
 • Μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης

Ποιοι είναι οι τύπου του γλαυκώματος;

 • Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας

Είναι η πιο συχνή και ύπουλη μορφή γλαυκώματος καθώς είναι εντελώς ασυμπτωματική. Αυτή η αντίσταση στην εκροή είναι η αιτία της αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης που με τη σειρά της θα προκαλέσει την καταστροφή του οπτικού νεύρου.

 • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας (οξύ γλαύκωμα)

Συνοδεύεται με ναυτία και εμέτους ή έντονο πονοκέφαλο. Είναι ένα οφθαλμολογικό επείγον και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

 • Υπ’ οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από παροδικές κρίσεις κλειστής γωνίας οι οποίες πολλές φορές μπορεί και να μην γίνουν αντιληπτές. Η ίριδα κλείνει την φυσική αποχέτευση του πρόσθιου θαλάμου μηχανικά (κυρίως όταν διαστέλλεται) και έτσι τα κύματα αυξημένης πίεσης που δημιουργούνται καταστρέφουν σταδιακά το οπτικό νεύρο. Αρκετά συχνά, οι ασθενείς αυτοί αισθάνονται έντονο άλγος, κυρίως όταν βρίσκονται σε ημίφως, ή βλέπουν φωτοστέφανα (haloes) σε φωτεινές πηγές.

 • Συγγενές γλαύκωμα

Συμβαίνει σε 1:10000 γεννήσεις. Εμφανίζεται συνήθως στη πρώιμη παιδική ή νηπιακή ηλικία (4 πρώτα χρόνια της ζωής) .

 • Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης (normaltensionglaucoma)

Σε μερικούς ασθενείς εμφανίζεται η νόσος ενώ η ενδοφθάλμια πίεση είναι σε φυσιολογικές ή ακόμα και χαμηλές τιμές.

Θεραπεία Γλαυκώματος

Ο βασικός μας στόχος είναι η μείωση του βασικότερου τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου, της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να ρυθμιστεί με δύο βασικούς τρόπους:

 • τη μείωση της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού
 • την αύξηση της αποχέτευσής του

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση φαρμάκων (κολλυρίων, χαπιών ή ενέσιμων).

Εκτός από τα κλασσικά φάρμακα υπάρχουν και άλλες ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ρύθμισης της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Γλαύκωμα νέα θεραπεία – SLT laser

 SLT-Εκλεκτική laser τραμπεκιουλοπλαστική

Το SLT είναι τα αρχικά των λέξεων Selective Laser Trabeculoplasty και σημαίνει Επιλεκτική Τραμπεκουλοπλαστική με Λέιζερ. Το SLT είναι μία απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική επέμβαση με λέιζερ για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η επέμβαση εκτελείται στο ιατρείο του εκάστοτε οφθαλμιάτρου και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.

 • Πως λειτουργεί;

Με το SLT ενεργοποιείται μια φυσική αντίδραση επούλωσης του σώματος. Η θεραπεία lazer, χρησιμοποιεί σύντομους παλμούς φωτός χαμηλής ισχύος και στοχεύει τη μελανίνη ή την χρωστική ουσία σε συγκεκριμένα κύτταρα του ματιού. Σαν αντίδραση, οι φυσικοί μηχανισμοί του οργανισμού ξεκινούν την ανοικοδόμηση των συγκεκριμένων κυττάρων. Μέσω αυτής της διαδικασίας βελτιώνεται η αποστράγγιση και μειώνεται η ενδοφθάλμια πίεση.

 • Προκαλεί πόνο;

Το SLT δεν προκαλεί πόνο και δεν παρουσιάζονται ανησυχητικές παρενέργειες.

 • Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Η θεραπεία με SLT διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Πριν την επέμβαση, ο οφθαλμίατρος σας χορηγεί σταγόνες, ώστε να προετοιμάσει το μάτι και να εξασφαλίσει μία ήπια αναισθησία. Στην συνέχεια, εφαρμόζει απαλούς παλμούς φωτός λέιζερ με την χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου μικροσκοπίου, γνωστού ως σχισμοειδής λυχνία. Ολόκληρη η διαδικασία, διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Στο τέλος της, ο οφθαλμίατρος σας πιθανόν να χορηγήσει στο μάτι σταγόνες για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Μία με τρεις ημέρες μετά την επέμβαση, η ενδοφθάλμια πίεση σας θα μειωθεί σημαντικά. Όπως είναι λογικό, ο οφθαλμίατρος σας θα πρέπει να επανεξετάσει το μάτι με περιοδικές επισκέψεις στο ιατρείο του.

 • Ποιος θα επωφεληθεί από το SLT;

Ασθενείς που θα επωφεληθούν από το SLT είναι:

 • Όσοι έχουν πρωτογενές ανοιχτής γωνίας, ψευδοαποφολίδωσης ή χρωστικό γλαύκωμα
 • Όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία στις φαρμακευτικές αγωγές για το γλαύκωμα ή σε όσους έχουν δυσκολία χρήσης τους σύμφωνα με τις οδηγίες
 • Όσοι ήδη υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή για την θεραπεία του γλαυκώματος και επιθυμούν να το συνδυάσουν με SLT
 • Όσοι θεωρούν δύσκολο να δεσμευτούν για τακτικές θεραπείες, λόγω οικονομικών, έλλειψης μεταφοράς ή άλλων περιορισμών
 • Όσοι έχουν ιστορικό αποτυχημένων θεραπειών ALT (τραμπεκουλοπλαστική με λέιζερ Argon

Είναι λοιπόν μια εξαιρετική λύση για ασθενείς με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας ή με οφθαλμική υπερτονία, που είναι απογοητευμένοι με το επίπεδο της αποτελεσματικότητας των θεραπειών τους ή για αυτούς που η χρήση σταγόνων επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Το SLT laser του οίκου Ellex είναι μια θεραπεία που το κέντρο οφθαλμού πρωτοποριακά έφερε στη Μεσσηνία.

 

Γλαύκωμα νέα θεραπεία – SLT laser

Ανδρέας Καρύδης

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα και επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.