Κερατόκωνος

Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μια οφθαλμική κατάσταση κατά την οποία η φυσιολογική δομή του κερατοειδούς χιτώνα λεπταίνει προοδευτικά, δημιουργώντας έναν κωνικού τύπου κερατοειδή. Ετσι, η ποιότητα της όρασης διαταράσσεται και η ποσότητα σταδιακά φθίνει. Συνήθως, το πρόβλημα αφορά και τους δύο οφθαλμούς

Η διαταραχή αυτή τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του ανθρώπου. Η πρώτη εμφάνιση μπορεί να μη γίνει αντιληπτή από τον ασθενή ή τον κλινικό οφθαλμίατρο. Το πρώτο σημάδι είναι η συνεχόμενη, συχνή αλλαγή της συνταγής των γυαλιών του ασθενούς που χαρακτηρίζεται κυρίως από αύξηση του αστιγματισμού. Σε προχωρημένο στάδιο η όραση μπορεί να υποστεί σημαντική μείωση.

Ο κερατόκωνος είναι μία σπάνια πάθηση του κερατοειδούς. Εμφανίζεται 1: 2000 χωρίς να υπάρχει γεωγραφική συσχέτιση. Τα αίτια του κερατόκωνου παραμένουν άγνωστα. Βέβαια, σύμφωνα με έρευνες, το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου (κληρονομικότητα).

Άλλες έρευνες αναφέρουν συσχέτιση της εξέλιξης της νόσου με παθήσεις που προκαλούν κνησμό (αλλεργίες- ατοπίες),κυρίως κατά τη παιδική ηλικία.

Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι:

 • φωτοφοβία (φωτοευαισθησία)
 • μεταμορφοψία (παραμορφωμένη όραση)
 • θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά
 • μείωση οπτικής οξύτητας
 • δυσκολία στην οδήγηση το βράδυ
 • δυσανεξία στους μαλακούς φακούς επαφής

Η διάγνωση γίνεται από τον κλινικό οφθαλμίατρο με την εξέταση της τοπογραφίας του κερατοειδούς. Σε αυτή την εξέταση χρησιμοποείται ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για να αναλύσει τη δομή του κερατοειδούς και να παρουσιάσει έναν χάρτη της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς.

Η θεραπεία του κερατόκωνου έχει δυο βασικούς στόχους.

 • Σταθεροποίηση της εξέλιξης
  • corneal cross linking (διασύνδεση κολλαγόνου). Με τη χρήση βιταμίνης Β12 σε συνδυασμό μιας πηγής υπεριώδους ακτινοβολίας γίνεται διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδούς με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του. Αυτό θα οδηγήσει σε μια σκλήρυνση του κερατοειδούς και στην διακοπή της εξέλιξης της νόσου στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι μια θεραπεία γρήγορη που δεν απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των επεμβάσεων αυτών επέρχεται και μια βελτίωση της οπτικής οξύτητας καθώς και της ποιότητας της όρασης του ασθενούς΄.

 • Βελτίωση της όρασης
  • Φακοί επαφής (σκληροί Φακοί).

 Οι φακοί επαφής διορθώνουν σε μεγάλο βαθμό το διαθλαστικό σφάλμα πιέζοντας τον κερατοειδή. Συχνά όμως οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα δυσανεξίας στους φακούς αυτούς και οδηγούμαστε αναγκαστικά σε άλλες λύσεις.

  •  Συνδυασμός cross linking και laser PRK (laser κερατοειδούς)

Δε μπορεί να γίνει σε όλους τους ασθενείς. Μπορεί να βελτιώσει την μυωπία καθώς και τον αστιγματισμό σε μεγάλο βαθμό σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του κερατοκωνικού κερατοειδούς με τη μέθοδο της διασύνδεσης του κολαγόνου.

  • Διαμπερής Κερατοπλαστική ή μεταμόσχευση ολικού πάχους κερατοειδούς.

Όταν ο κερατοειδής έχει υποστεί σημαντικές λεπτύνσεις και η χρήση φακών επαφής ή cross linking είναι αδύνατη καθώς και όταν η πιθανότητα διάτρησης του είναι μεγάλη τότε έχει θέση αυτή η επέμβαση.Στο χειρουργείο αυτό αντικαθίσταται ολόκληρο το πάχος του πάσχοντος κερατοειδούς με ένα καθαρό και υγιές μόσχευμα.