Αστιγματισμός

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός είναι μία διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία ο ασθενής  βλέπει θολά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ακτίνες του φωτός και το αντικείμενο που βλέπει ο ασθενής δεν εστιάζονται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα αλλά σε διάφορα σημεία πάνω, πίσω, μπροστά του.

Ο αστιγματισμός οφείλεται στο γεγονός ότι το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα έχει οβάλ κι όχι σφαιρικό σχήμα όπως ένα φυσιολογικό μάτι ή σπανιότερα γιατί ο φακός του ματιού τον προκαλεί.

Συνήθως αυξάνεται κατά την παιδική ηλικία και σταθεροποιείται κατά την ενηλικίωση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχίσει η ανώμαλη εξέλιξή του και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί  με την εξέταση της τοπογραφίας κερατοειδούς και της κλινικής συνεκτίμησης, για να αποκλειστεί κάποιο συνοδό νόσημα πχ. κερατόκωνος.

Τα κυριότερα συμπτώματα του αστιγματισμού είναι:

  • Η θολή όραση
  • Η ζάλη
  • Ο πονοκέφαλος
  • Η κόπωση των ματιών σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση όπως η ανάγνωση, η χρήση υπολογιστή, η οδήγηση κ.α.

Για την αντιμετώπιση του αστιγματισμού ο οφθαλμίατρος χορηγεί γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής στους ασθενείς βελτιώνοντας έτσι την όρασή τους. Σε πολλές περιπτώσεις κι αν ο ασθενής πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ο οφθαλμίατρος προτείνει και διεξάγει χειρουργική επέμβαση για την μόνιμη αντιμετώπιση του  αστιγματισμού. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται εντός ολίγων λεπτών σε κλινική, χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε αυτή. Ο ασθενής 2 – 3 μέρες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης δύναται να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του και στις καθημερινές του ασχολίες.