Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Φακοί επαφής: η λανθασμένη χρήση τους και οι επιπτώσεις

Η χρήση των φακών επαφής, ειδικά για όσους φορούν επί πολλά χρόνια γυαλιά, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ανακουφιστική. Κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη, αλλά χρειάζεται να προσέχουμε πολύ κατα την εφαρμογή αλλά και όσο τους φοράμε.

 

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που είτε φοράμε παραπάνω απ΄όσο πρέπει τους μηνιαίους φακούς, αφού δεν τους φορέσαμε αρκετά μέσα στον ένα μήνα από την αγορά τους είτε τους φοράμε για πολλές ημέρες συνεχόμενα χωρίς να τους αφαιρούμε. Συχνά λάθη τα οποία κάνουμε τις περισσότερες λόγω των αυξημένων ρυθμών της καθημερινότητας. Ωστόσο, το να φοράμε φακούς επαφής των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι να συμβαίνει όταν φοράμε τους φακούς επαφής περισσότερο απ΄ όσο πρέπει;

Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού χρειάζεται οξυγόνο, όπως όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Το οξυγόνο αυτό που χρειάζεται το λαμβάνει από τα δάκρυα και τον αέρα. Οι φακοί επαφής που έχουν λήξει ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις να περιορίζουν το οξυγόνο να φτάσει στον κερατοειδή και το γεγονός αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε λοιμώξεις του οφθαλμού. Επίσης, κίνδυνο μόλυνσης αποτελεί και το να φοράμε τους φακούς επαφής τη νύχτα στον ύπνο μας. Η φωτοευαισθησία και ο έντονος πόνος είναι μόνο μερικές και οι πιο ήπιες από τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα μάτια. Ακόμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι φακοί να “γδάρουν” την επιφάνεια του κερατοειδούς και να συμβάλουν στη μόλυνση των πληγών αυτών που δημιουργούνται. Πράγμα που μπορεί να συμβεί, όταν δεν αφαιρούμε για πολλές ώρες τους φακούς ή ακόμα κι όταν δεν τους συντηρούμε σωστά.

 

Άλλα λάθη που κάνουμε συχνά κατά τη χρήση των φακών επαφής:

 

Αφήνουμε οι φακοί μας να έρθουν σε επαφή με νερό.

Όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι καθόλου. Το νερό περιέχει ένα σωρό συστατικά τα οποία είναι επιβλαβή για τον φακό, τον φθείρουν κι όταν εμείς αργότερα τον τοποθετήσουμε στο μάτι μας, ενδέχεται να τραυματιστούμε ή να επιτρέψουμε στους μικροοργανισμούς που εμπεριέχει το νερό να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση.

 

Δεν γίνεται τακτική αλλαγή του ειδικού υγρού καθαρισμού των φακών.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο διάλυμα δύο φορές. Ήδη από την πρώτη φορά που αφαιρούμε τους φακούς και τους τοποθετούμε στο ειδικό διάλυμα, αυτοί “αφήνουν” εκεί όλα τα βακτήρια και τη σκόνη της ημέρας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να αλλάζουμε το υγρό των φακών πάντα μετά από κάθε χρήση.

 

Πλύση της θήκης των φακών με νερό.

Πρέπει να να πλένουμε την ειδική θήκη των φακών, όμως αυτό επιβάλλεται να γίνεται με το ίδιο το υγρό των φακών και όχι με νερό. Επίσης, μετά την πλύση θα πρέπει να στεγνώνουμε πολύ καλά τη θήκη με μια καθαρή πετσέτα ή ακόμα και με χαρτί και να την αφήνουμε να στεγνώνει πολύ καλά πριν την κλείσουμε.

 

Όταν μας ενοχλούν, χρησιμοποιούμε σάλιο για να τους φτιάξουμε.

Το σάλιο μας, όπως ακριβώς και το νερό, περιέχει παθογόνους παράγοντες και βακ΄τηρια τα οποία δεν κάνει να έρθουν σε επαφή με το μάτι.

Μας ενοχλούν αλλά συνεχίζουμε να τους φοράμε.

Ένα επίσης πολύ συχνό λάθος είναι ότι ενώ με την πρώτη επαφή κάποιος φακός μας ενοχλεί, εμείς επιμένουμε να τον φορέσουμε. Μια λανθασμένη πρακτική η οποία θα πρέπει να αποφεύγεται και να προτιμάμε τα γυαλιά μυωπίας, προκειμένου να μην ερεθίσουμε ή τραυματίσουμε το μάτι μας.

 

Φοράμε τους φακούς μετά την εφαρμογή του make up.

Εδώ ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες είναι ότι φοράνε του φακούς συνήθως αφού βαφτούν. Καλύτερη πρακτική θα ήταν οι φακοί να φοριούνται πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή κάποιου καλλυντικού στο πρόσωπο, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιο προϊόν μέσα στο μάτι.

 

Ποιοι είναι λοιπόν οι “κανόνες” για τη σωστή χρήση των φακών επαφής;

  1. Πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά με σαπούνι και νερό και τα στεγνώνουμε πριν την εφαρμογή.
  2. Δεν φοράμε τους φακούς επαφής στη θάλασσα ή στο ντους.
  3. Δεν φυλάμε ποτέ τους φακούς σε σκέτο νερό.
  4. Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και αντικαθιστούμε τους φακούς, όταν αυτή παρέλθει.
  5. Συνιστώμενη διάρκεια για να φοράμε τους φακούς επαφής είναι περίπου 8 ώρες την ημέρα.
  6. Αλλάζουμε κάθε μήνα τη θήκη των φακών μας.
  7. Έχουμε πάντα μαζί μας γυαλιά μυωπίας, ώστε με την παραμικρή ενόχληση να αφαιρέσουμε τους φακούς και να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.

 

 

Ανδρέας Καρύδης

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα και επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.