Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Kριθή

Τι είναι η κριθή;
Η κριθή είναι συνήθης βακτηριακή λοίμωξη ενός θύλακα των βλεφαρίδων στα βλέφαρα. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά και μερικές φορές συνδέεται με μια πάθηση που ονομάζεται βλεφαρίτιδα, στην οποία αναπτύσσονται φλεγμονή (ερεθισμός) και νιφάδες – σαν πιτυρίδα – γύρω από τις ρίζες των βλεφαρίδων.

Η κριθή είναι ένα μικρό, κόκκινο και μαλακό σημείο, κίτρινο στο κέντρο, στο κάτω μέρος των βλεφαρίδων που όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αλλάζει μέγεθος. Μοιάζει κατά πολύ με μια άλλη πάθηση που αφορά τα βλέφαρα, το Χαλάζιο.

 

Ποια είναι η θεραπεία;
Σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται με το χρόνο και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η χρήση ζεστών κομπρεσών και ο καθαρισμός της βάσης των βλεφαρίδων με ένα βρεγμένο βαμβάκι δύο φορές την ημέρα.

Εάν είναι δυνατόν, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό τσιμπιδάκι για να αφαιρέσει απαλά τη βλεφαρίδα, που αυτό μπορεί να βοηθήσει την κριθή να απομακρυνθεί.

Μερικές φορές είναι χρήσιμη η αντιβιοτική αλοιφή, όπου την τοποθετείτε στη βάση των βλεφαρίδων.

Σπάνια, η κριθή μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση της μόλυνσης κατά μήκος της επιφάνειας του βλέφαρου που μπορεί να χρειαστεί θεραπεία αντιβίωσης από το στόμα.

Πρόληψη
Για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της, μπορείτε να πλένετε τα βλέφαρα σας καθημερινά (υγιεινή του βλεφάρου).

Πότε να ζητήσετε συμβουλή
Αν το μάτι σας γίνεται ολοένα και πιο κόκκινο ή πονάει περισσότερο ή γίνεται πιο θολό, θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας.

Πηγή:Moorfields Eye Hospital
NHS Foundation Trust

Ανδρέας Καρύδης

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα και επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.