Τι είναι το κριθαράκι;
Η “κριθή” ή αλλιώς το “κριθαράκι” στο μάτι δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια μόλυνση που οφείλεται στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί βακτήριο που στις περισσότερες περιπτώσεις, κι αυτό ανάμεσα σε άλλους 29 τύπους βακτηρίων, ζει και αναπαράγεται φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας χωρίς να προκαλεί προβλήματα ή επιπλοκές στην υγεία του οργανισμού μας.
Πώς φαίνεται και πού εμφανίζεται το κριθαράκι;
Στην όψη το κριθαράκι μοιάζει περισσότερο με σπυράκι. Είναι ένα κόκκινο συνήθως, μικρό εξόγκωμα που εμφανίζεται στο άνω ή κάτω βλέφαρο του ματιού. Ανάλογα με το αν είναι εσωτερικό ή εξωτερικό, οφείλεται και σε κάτι διαφορετικό.
Εξωτερική & εσωτερική κριθή
Στην περίπτωση της εξωτερικής κριθής, συνήθως η αιτία είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων, σε λοίμωξη του σμηγματορροϊκού αδένα (ο αδένας που βρίσκεται στο θύλακα της βλεφαρίδας και παράγει το σμήγμα, για να είναι ενυδατωμένη η βλεφαρίδα) ή σε λοίμωξη του αποκρινούς αδένα (αδένας που παράγει ιδρώτα κοντά στο θύλακα της βλεφαρίδας).
Η εσωτερική κριθή οφείλεται σε οξεία πυώδη φλεγμονή των αδένων Meibomius, αδένες που παράγουν ένα λιπαρό υγρό, ουσία μαζί με άλλες συναποτελεί τα δάκρυα.
Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη του βλεφάρου
Το κριθαράκι στο μάτι διαρκεί περίπου 1-2 εβδομάδες και στη συνέχεια συνήθως υποχωρεί από μόνο του. Οι αιτίες που συχνά προκαλούν μια τέτοιου είδους λοίμωξη κρύβονται συνήθως σε καθημερινές (κακές) συνήθειες:
- ελλιπής αφαίρεση του μακιγιάζ στην περιοχή των ματιών
- χρήση καλλυντικών που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους ή που έχουν μολυνθεί
- διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες του βλεφάρου
- ορμονικές διαταραχές/αλλαγές
- και φυσικά… το αυξημένο στρες!
Τρόποι αντιμετώπισης της κριθής στο μάτι
Παρ΄όλο που όπως προαναφέραμε το κριθαράκι συνήθως υποχωρεί μόνο του μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες υπάρχουν ορισμένοι τρόποι, για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο ή τον πόνο που προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις.
- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστές κομπρέσες με τις οποίες θα καλύπτετε το μάτι σας για 10-15 λεπτά
- και να καθαρίζετε τα βλέφαρά σας είτε με ένα ήπιο σαπόυνι (βρεφικό) και νερό είτε με ειδικά καθαριστικά μαντηλάκια βλεφάρων που θα βρείτε σε ένα φαρμακείο.
Σε άλλη περίπτωση που ο πόνος δεν υποχωρεί συστήνουμε να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας ο οποίος στο ιατρείο θα μπορέσει να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, για να σας ανακουφίσει, όπως να σας δώσει μια αντιβιοτική αλοιφή ή να προχωρήσει σε κάποια μικρή τομή, προκειμένου να αποστραγγίσει το κριθαράκι.
Κριθή ή χαλάζιο;
Πρόκειται για δύο φλεγμονές που πολλοί τις συνδέουν. Ωστόσο, το χαλάζιο είναι μια κύστη που δημιουργείται από χρόνια λιποκοκκιωματώδη φλεγμονή η οποία οφείλεται στην απόφραξη των στομίων των αδένων και τη λίμναση των σμηγματωδών τους εκκρίσεων. Η εμφάνισή του δεν συνδέεται με κάποιο μικρόβιο, όπως στην περίπτωση της κριθής. Ωστόσο , πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ενδέχεται σε δεύτερο χρόνο να μολυνθεί.
Πώς θα αποφύγω την εμφάνιση κριθής στο μάτι μου;
Καταρχάς είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι σχετικά με τους παράγοντες που το προκαλούν, οι οποίοι προαναφέρθηκαν και να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την υγιεινή των ματιών αλλά και των χεριών μας. Επίσης, είναι καλό να μην μοιραζόμαστε πετσέτες και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής ή γυαλιά ηλίου, προϊόντα μακιγιάζ κλπ. με άλλους ανθρώπους, καθώς έτσι μπορεί να μεταφερθεί σε εμάς κάποιο μικρόβιο. Εξίσου σημαντική είναι και η προστασία του ματιού από από τη σκόνη και την άμμο, ιδιαίτερα όταν φυσάει πολύ. Τέλος, εάν παρατηρείτε ότι σας εμφανίζεται συχνά μια λοίμωξη στο μάτι σας, θα πρέπει να φροντίσετε να καθαρίζετε την περιοχή με μεγάλη προσοχή και συνέπεια χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και καθαρή πετσέτα, αν είναι δυνατόν και σε κάθε πλύσιμο.