Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Laser ματιών: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε!

Βαρεθήκατε τα γυαλιά μυωπίας ή της υπερμετρωπίας; Δεν έχετε χρόνο και χρήμα για υγρό φακών επαφής κάθε μήνα;

Τα γυαλιά αναμφίβολα αποτελούν ένα ενδιαφέρον αξεσουάρ το οποίο λειτουργεί πολλές φορές και ως στυλιστική άποψη/έκφραση. Πρωτίστως, όμως, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για ανθρώπους που πάσχουν από μυωπία.

Ομοίως, οι φακοί επαφής είναι η εξελιγμένη λύση στα προβλήματα όρασης, εργαλείο όμως το οποίο δεν εξυπηρετεί τους πάντες.

Μια μόνιμη απάντηση σε αυτήν τη διαθλαστική ανωμαλία των ματιών μας, λοιπόν, είναι αυτή του laser.

Τι είναι το διαθλαστικό laser ματιών και τι εξυπηρετεί:

Είναι μια οριστική θεραπεία γρήγορης αποκατάστασης η οποία σμιλεύει τον κερατοειδή και επιτρέπει στο φως να εστιάζει με ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή. Είναι μια επέμβαση που αφορά στη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, χωρίς ωστόσο να είναι για ανθρώπους που πάσχουν από άλλες οφθαλμολογικές νόσους ή συστηματικές παθήσεις (π.χ. κερατόκωνο). Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή επέμβαση, με υψηλής ακρίβειας διόρθωση του εκάστοτε προβλήματος και μάλιστα χωρίς κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση στους ιστούς των ματιών. Όλα αυτά φυσικά, είναι αποτέλεσμα ενός σημαντικού συνδυασμού: των σύγχρονων επιτευγμάτων της τεχνολογίας και της πολυετούς εμπειρίας ενός γιατρού.

Προϋποθέσεις, για να είστε κατάλληλοι υποψήφιοι:

  • Άτομα άνω των 19
  • Σταθερή μυωπία ή αστιγματισμός
  • Μη ύπαρξη αυτοάνοσων νοσημάτων ή πάθηση συνδετικών ιστών χωρίς λήψη θεραπείας
  • Για τις γυναίκες, δεν πρέπει να υπάρχει εγκυμοσύνη ή διαδικασία θηλασμού

Επιπλέον οδηγίες:

Καθώς πλησιάζει η ημέρα της επέμβασης, τα μάτια θα πρέπει να είναι “καθαρά”, χωρίς ερεθισμούς, ενώ συνίσταται η αποφυγή make up, αρωμάτων, κρεμών κλπ.

Η διαδικασία μπαίνει σε εφαρμογή μετά τη χρήση αναισθητικών σταγόνων κι έτσι το μέγεθος πόνου ελαχιστοποιείται αφήνοντας μόνο την αίσθησης μιας μικρής ενόχλησης.

Μέθοδοι Laser:

LASIK

Είναι μέθοδος που κατά την οποία χρησιμοποιούμε 2 τεχνολογίες αιχμής. Το femtosecond laser με το οποίο δημιουργούμε ένα κρημνό στην επιφάνεια του κερατοειδούς και το excimer laser για τη σμίλευση  του στρώματος.. Έχει εξαιρετικά  αποτελέσματα σε παθήσεις όπως ο μυωπικός αστιγματισμός, ενώ αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας και του υπερμετρωπικού αστιγματισμού. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι ελαχιστοποιεί την μετεγχειρητική ενόχληση και το χρόνο αποκατάστασης.

 

PRK

Είναι μέθοδος που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις χαμηλότερου βαθμού μυωπίας ή μυωπικού αστιγματισμού. Επίσης, όταν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός, η PRK αποτελεί τη μέθοδο που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί. 

Η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση και αυτό που ενδεχομένως ωθεί τους υποψηφίους στο να διστάζουν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία είναι ο φόβος για το “μετά”. Το “μετά”, ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα μόνο μια μικρή ενόχληση ανάλογη του “μπήκε ένα σκουπιδάκι στο μάτι μου”.

 

Αναρωτηθείτε, λοιπόν, εάν μια παροδική μικρό-ενόχληση είναι αρκετή, για να σας κρατήσει μακριά από μια ζωή “με καθαρή ματιά”!

 

Ανδρέας Καρύδης

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα και επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.