Αριστομένους και Παυσανίου 2
info@eye-center.gr

+30 27210 22007

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα;
Η επιφανειακή μεμβράνη του ματιού σας είναι γνωστή ως επιπεφυκότας. Δημιουργεί ένα λεπτό διαφανές στρώμα πάνω από το άσπρο του ματιού σας και κάτω από τα βλέφαρά σας.

 

Η επιπεφυκίτιδα σημαίνει φλεγμονή του επιπεφυκότα. Οι αιτίες είναι διάφορες:
Λοίμωξη (βακτήρια ή ιοί, συνήθως γρίπη) – μολυσματική επιπεφυκίτιδα.
Αλλεργία – αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μολυσματικής επιπεφυκίτιδας;
Η μολυσματική επιπεφυκίτιδα μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Το λευκό μέρος των ματιών φαίνεται σαν να έχει φλεγμονή, είναι δηλαδή πρησμένο και κόκκινο. Τα μάτια σας μπορεί να έχουν την αίσθηση ξένου σώματος, να είναι υγρά ή κολλώδη. Τα βλέφαρά σας ενδέχεται να διογκωθούν και να κολλήσουν μεταξύ τους, ειδικά το πρωί. Η όρασή σας μπορεί να είναι θολή λόγω των δακρύων ή της κολλώδους έκκρισης. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, όπως πονόλαιμο, πυρετό, πόνο στους μυς και γενική αδιαθεσία.

Ποια είναι η θεραπεία της λοιμώδους επιπεφυκίτιδας;

  • Χωρίς θεραπεία – οι περισσότερες μολύνσεις υποχωρούν από μόνες τους εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων.
  • Οφθαλμική αντιβιοτική σταγόνα ή αλοιφή – οι ιογενείς λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στην αντιβίωση και η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες προτού η φυσική ανοσία είναι σε θέση να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να καθαρίσει τον ιό. Οι αντιβιοτικές σταγόνες ή οι αλοιφές μπορεί να είναι χρήσιμες για την επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από βακτήρια.
  • Λιπαντικές σταγόνες [κολλύριο], γέλη ή αλοιφή – μπορούν να ελαττώσουν την ενόχληση και τη φλεγμονή, αλλά όχι τη διάρκεια τους.
  • Απλή ανακούφιση του πόνου με δισκία παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης (εάν δεν έχετε ιατρικό λόγο όπου αντενδείκνυται η χρήση μη στεροειδών παυσίπονων) είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο ή με ιατρική συνταγή και μπορούν να μετριάσουν την ενόχληση και τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
  • Συχνός καθαρισμός βλεφάρων – μπορείτε να καθαρίσετε την κολλώδη έκκριση ή εκκρίσεις από τα μάτια σας με μια καθαρή γάζα ή πετσέτα εμποτισμένη με ζεστό νερό.
  • Μερικές φορές, σε σοβαρές περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες με στεροειδή.

Υπάρχει κίνδυνος για τους άλλους; Είναι μεταδότικό;
Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική και μεταδίδεται πολύ εύκολα με σταγονίδια νερού (βήχας και φτέρνισμα) ή κατά την επαφή με μαντίλια, φανέλες, πετσέτες, μαξιλαροθήκες κλπ. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η σωστή χρήση των χρησιμοποιημένων μαντιλιών είναι σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας στ’ άλλα μέλη της οικογένειας ή στους συναδέλφους.

Συμβουλές για τους χρήστες φακών επαφής
Δεν πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής μέχρι τα συμπτώματα να εξαφανιστούν πλήρως.

Υπάρχουν τυχόν επιπλοκές;
Ενδέχεται, η ιογενής επιπεφυκίτιδα να προκαλέσει φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα, στο μπροστινό μέρος του ματιού ή στο σχηματισμό ουλής του επιπεφυκότα, που μπορεί να επηρεάσει την όραση, αν και συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία.

Πηγή: Moorfields Eye Hospital
NHS Foundation Trust

Ανδρέας Καρύδης

Ο Δρ. Ανδρέας Καρύδης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στο γλαύκωμα. Εργάσθηκε επι σειρά ετών σε νοσοκομεία αναφοράς στη μεγάλη Βρετανία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκα και επιλεγμένα περιστατικά γλαυκώματος παθήσεων της ωχράς κηλίδας καθώς και στη χειρουργική του καταρράκτη.